Mechanique

Kleding stijlen website

Zonder stage de arbeidsmarkt op

Alhoewel je tegenwoordig steeds meer de term startersfunctie ziet , is het In wat voor economische tijd we ook zitten altijd moeilijk om als net afgestudeerde jonge man of vrouw de arbeidsmarkt op te gaan. Het begint bij het opstellen van een cv, waar het in veel gevallen al van alles mis kan gaan. Een cv is de eerste indruk die je achterlaat bij een potentiële werkgever en de eerste indruk is tenslotte cruciaal. Studies hebben uitgewezen dat wanneer je op gesprek gaat bij een bedrijf zij al na 7 seconden weten of je aangenomen wordt of niet. Dit benadrukt nogmaals hoe belangrijk de eerste indruk is. Vervolgens moet je op zoek naar een bedrijf en een functie die goed bij jouw interesses en kunde aansluit. Je wilt tenslotte niet bij een bedrijf terechtkomen waar je ook zo snel mogelijk weer weg wilt. Soms kost het je slechts enkele dagen, maar het kan ook weken of maanden duren voordat je eindelijk een baan hebt. Wat hierbij dus belangrijk is dat je niet altijd voor de eerste aanbieding moet gaan.

Problemen

De concurrentie is tegenwoordig erg groot, en met alleen een diploma kom je er niet meer. Er wordt van je verwacht dat je naast je studie toch zeker wel relevante werkervaring hebt opgedaan, al is dit in sommige gevallen een onmogelijke opgave. Daarnaast moet je beschikken over een groot netwerk, en wordt er verwacht dat je minimaal een stage al hebt gelopen bij een aantoongevend bedrijf. Echter heeft niet iedere student hier tijd voor. Bovendien is het bij veel universitaire bachelors niet nodig om een stage te lopen en zien de jonge studenten nog niet de relevantie in van een stage.

Voordelen

Stages of traineeships zijn tegenwoordig toch van groot belang om überhaupt maar een kans te maken op de banenmarkt. Een afstudeerstage op je CV laat bijvoorbeeld zien dat je enigszins ervaring hebt, en onderzoek hebt gedaan op het gebied waar je wilt werken. Vooral in sectoren als IT, finance en online marketing is ervaring een vereiste. Wanneer je geen stage hebt gevolgd dan is het altijd nog mogelijk om een traineeship te doen bij een bedrijf. Dit is vaak een combinatie van leren en werken, maar wel met een gewoon salaris. Als net afgestudeerde starter zal je nog geen flinke bankrekening hebben en daarom zit je natuurlijk niet te wachten op een stage waarbij je zwaar onderbetaald , of zelfs niet betaald wordt.

Stages zijn dus niet altijd nodig om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je hebt vaak wel een stapje voor op de rest als je relevante werkervaring hebt. Dit kan helaas betekenen dat je in je stageperiode minder betaald wordt, maar dan heb je ook wat.

Meer verhalen