Mechanique

Kleding stijlen website

Is LED-licht goed om te lezen?

Kunstmatige verlichting is een fundamenteel aspect van de moderne samenleving en leds worden in snel tempo een wereldwijde favoriet. Ze gaan niet alleen langer mee dan traditionele gloeilampen, maar ze zijn ook nog eens energiezuiniger. Wanneer je nieuwe leeslampen voor jouw huis of kantoor kiest, kun je je gemakkelijk concentreren op deze positieve punten, maar hoe zit het met de nadelen van leds?

Zijn leds geschikte en comfortabele leeslampen?

Leds zijn een gerichte lichtbron, wat betekent dat ze licht uitstralen in een bepaalde richting. Daardoor zijn leds geweldige leeslampen. Het is echter belangrijk om op de kleurtemperatuur en helderheid van uw leds te letten, aangezien het kiezen van het verkeerde leeslampen vermoeidheid van de ogen kan veroorzaken en uw slaapcyclus kan beïnvloeden.

De meeste mensen zien de invloed van de kleurtemperatuur van lampen over het hoofd. Misschien heb je zelfs een lamp gekozen op basis van je favoriete kleur, in plaats van hoe geschikt deze is voor het beoogde doel? Maar als het op lezen aankomt, maakt de kleurtemperatuur het verschil.

De kleurtemperatuur van een lamp wordt gemeten in graden Kelvin (K), die varieert van 1.000K tot 10.000K. Een lage Kelvin-waarde geeft aan dat het licht er warm uitziet en dat de lamp rode golflengten afgeeft. Een hoge Kelvin-waarde geeft aan dat het licht er koel uitziet en dat de leeslamp blauwe golflengten afgeeft.

De kleur die met het blote oog wordt waargenomen, weerspiegelt echter niet noodzakelijk de Kelvin-beoordeling. Als het om witte LED’s gaat, hoe witter een licht; hoe hoger de concentratie van blauwe golflengten. Dit komt doordat leds wit licht creëren met een mengsel van blauw licht en gele fosfor.

Dit is belangrijk omdat is bewezen dat blauwe golflengten de productie van melatonine, het hormoon dat slaapcycli reguleert , onderdrukken. Uiteindelijk betekent dit dat lezen met een wit licht voor het slapengaan de alertheid kan verhogen en de slaap tot wel 3 uur kan vertragen.